Hoe schrijf ik een voorwoord?

Nadat je eindelijk je scriptie hebt afgerond, is het tijd om de laatste puntjes op de i te zetten. Dit is ook het moment waarop je kunt gaan beginnen met het schrijven van je voorwoord. Het voorwoord schrijf je namelijk altijd pas achteraf. Dit zodat je makkelijker kan reflecteren en omdat het vaak ook fungeert als een soort van bedankje naar de personen die je geholpen en bijgestaan hebben tijdens jouw onderzoek en het schrijven van je scriptie. Het schrijven van je voorwoord blijkt vaak nog wel lastiger dan gedacht, want hoe begin je hier nu aan en wat moet er nu precies in staan? Daarom helpen wij je graag een eindje op weg!

Allereerst is het belangrijk dat je beseft dat je in een voorwoord niet in gaat op de inhoud van je scriptie. Hier is namelijk de inleiding al voor. Het voorwoord dient bijna altijd te worden geschreven in de ik-vorm, houd het dus vooral persoonlijk. Verder is het ook nog belangrijk om te weten dat jouw voorwoord vooral kort moet zijn; het voorwoord mag nooit langer zijn dan vijf alinea’s. Wat er dan wel in je voorwoord moet staan hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

  • Je kunt de mensen die je hebt geïnterviewd en de bedrijven die hebben meegewerkt aan je scriptie bedanken. (het dankwoord is namelijk vaak al een onderdeel van het voorwoord).
  • Verder stel je jezelf voor en vertel je (in het kort) iets over je achtergrond.
  • De reden waarom je juist hebt gekozen voor dit onderwerp van je scriptie, hoe ben je op je probleemstelling gekomen en hoe ben je op je hoofdvraag gekomen (wederom houd het kort).
  • Ten slotte schrijf je ook nog op waar en wanneer je dit hebt geschreven.

Mocht je toch nog vragen hebben over het schrijven van je voorwoord of andere onderdelen van je scriptie, neem dan vrijblijvend contact met ons op!

De opzet van je scriptie