Zo zorg je dat je scriptie de juiste opzet heeft!

Een scriptie schrijven is al lastig genoeg zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de indeling en opzet daarvan. Vandaar dat we even voor je op een rijtje hebben gezet wat er wel en niet in je scriptie thuishoort en hoe deze eruit moet zien. Wat in ieder geval handig is om te doen, is om de opzet ervan vast in Word te zetten. Op deze manier weet je in ieder geval zeker dat je niets vergeet!

Titelpagina

Een beetje een open deur natuurlijk, maar zorg er altijd voor dat je een goede titelpagina hebt. Hierop vermeld je in ieder geval: De titel van je scriptie, eventueel de ondertitel, je naam, opleiding en je studentnummer. Verder moet je ervoor zorgen dat dit voorblad een beetje uitnodigt om te lezen.

Voorwoord

Hierin vertel je je persoonlijke ervaringen of kun je mensen bedanken die je hebben geholpen met je scriptie. Een voorwoord is niet verplicht en staat ook los van de inhoud van de scriptie, maar het is wel een leuke toevoeging.

Inhoudsopgave

Erg logisch, maar hierin geef je natuurlijk inhoud en structuur van je scriptie weer.

Samenvatting

Je samenvatting dien je vaak als laatste te schrijven. Deze mag nooit langer dan 1 A4tje zijn. Hierin zet je in het kort de belangrijkste aspecten van je scriptie. Behandel hierin alles wat je hebt gedaan, dus je inleiding, onderzoek, welke literatuur je hebt gebruikt en vertel wat over je conclusie.

Inleiding

Dit is een introductie, hierin stel je waar jouw scriptie over gaat en geef je een korte uitleg over de achtergrond van het onderwerp van je scriptie. Ook vertel je hierin wat de relevantie is van je onderzoek, waar de deelvragen over gaan en hoe je scriptie is opgebouwd.

Theoretisch kader

Een theoretisch kader is een onderdeel van je scriptie waarin je laat zien welke wetenschappelijke visies er zijn met betrekking tot je thema/onderwerp. Je gaat hierin in op eventuele discussies die er zijn ontstaan met betrekking tot je thema/onderwerp en legt hierin uit op welke manieren jij onderzoek gaat doen en waarom je voor deze methode(s) kiest.

Onderzoeksmethoden

Nadat je je theoretische kader hebt geschreven, kun je gaan beginnen met het schrijven van je methoden hoofdstuk. Hierin leg je uit wat je tijdens je onderzoek precies hebt gedaan, hoe je dit hebt gedaan, waarom je dit op deze manier hebt gedaan en waar je je onderzoek hebt gedaan.

Resultaten

Hierin beschrijf je tot welke resultaten je bent gekomen en verwerk je eventueel je enquêtes en andere onderzoeken die je hebt gedaan.

Conclusies

Nadat je deelvragen hebt beantwoord, is het nu tijd om je hoofdvraag te gaan beantwoorden. Je kunt dit het beste doen door eerst nog een keertje de hoofdvraag te herhalen en er dan even kort het antwoord op te geven. Vervolgens ga je verder op je antwoord in en behandel je tot welke inzichten je bent gekomen en wat deze je inzichten je hebben gebracht. Probeer voorbeelden zo veel mogelijk te vermijden. Je conclusie mag namelijk niet te veel op specifieke aspecten ingaan.

Literatuurlijst

Hierin vermeld je welke literatuur je hebt gebruikt voor je scriptie.

Bijlagen

Hieraan voeg je de eventuele vragenlijsten toe die je hebt gebruikt. 

Let er wel op dat iedere scriptie anders is en dat elke school ook andere regels heeft en de indeling dus niet altijd hetzelfde is. Raadpleeg daarom altijd even de handleiding die je vanuit je school hebt gekregen om dit te controleren. Succes!

Bekijk hier onze checklist voor je onderzoek