Hoe zorg ik voor de juiste bronvermelding bij mijn scriptie?

Het blijft moeilijk: de bronvermelding. Alsof het nog niet erg genoeg is dat je die hele scriptie binnen een bepaalde tijd moet schrijven, moet je er ook nog eens voor zorgen dat je de juiste bronvermelding gebruikt. Je kunt er namelijk niet zomaar op het eind iets bijkrabbelen. En wat is nu de juiste manier om je bron te vermelden?

De meeste hogescholen hebben hiervoor keurig een handleiding geschreven en dit kun je vaak dan ook opzoeken. Maar er zijn ook scholen die niet zo’n mooie handleiding hebben. Wat moet je dan? Gelukkig kunnen wij jou daarmee helpen! De meest gangbare vorm om een bron te vermelden is met APA. Deze zullen we hierin dan ook gaan beschrijven.

De APA heeft een aantal vaste regels en lijkt moeilijker dan hij is. Over het algemeen moet het op de volgende manier genoteerd worden in de literatuur lijst: Auteur, A. (jaar van uitgave). Titel van het boek. Plaats: Uitgeverij.

In de tekst zelf moet er zoals in het volgende voorbeeld aan gerefereerd worden:

Attitude is een van de belangrijkse begrippen in consumentengedrag. Attitude kan het best worden omschreven als een aangeleerde manier van positief of negatief reageren met betrekking tot een bepaald object, gedachte of gedrag (Fishbein & Ajzen, 1975).

Nu lijkt dit heel makkelijk, maar vaak kom je toch nog iets tegen waarbij je niet precies weet hoe hierin een verwijzing gemaakt dient te worden, denk bijvoorbeeld aan een Facebook citaat/pagina of een songtekst of je hebt nog andere vragen over jouw scriptie? Dan kun je natuurlijk altijd even een afspraak met ons maken en dan leggen wij je uitgebreid uit hoe je moet verwijzen of kunnen we je helpen met andere vragen met betrekking tot je scriptie!

Tilburg University heeft een duidelijk document ontwikkeld met alle APA-regels. Download deze hier.

 

Nathalie van den Hurk

 

Checklist om je onderzoek makkelijker te maken