Gastblog: Vijf belangrijke tips voor het schrijven van een scriptie

Het is zover: de laatste loodjes van je studie; de scriptie! Ben jij inmiddels al een paar maandjes bezig of breekt het zweet je al uit als je er aan denkt dat je moet gaan beginnen? Wij hebben hier 5 belangrijke tips voor jou op een rijtje gezet om je van A naar B door je scriptie te lozen.

1. Deel je tijd goed en efficiënt in

  1. Het is belangrijk om je tijd efficiënt in te delen. Hierdoor kom je niet voor verassingen te staan. Het is natuurlijk erg stressvol, wanneer blijkt dat je aan het einde van je scriptieperiode nog vele hoofdstukken moet beschrijven. Een goede planning is essentieel voor een goede tijds-management. Zo kun je zelfs voor het maken van je scriptie al beginnen met plannen. Dit kan je doen in bijvoorbeeld een plan van aanpak voor je scriptie. Het voordeel is dat je op deze manier niet in de stress kan schieten. Je weet immers in welke tijdsbestek je iets af moet hebben. Wanneer je een marketingplan moet maken kan je bijvoorbeeld de volgende tijdsindeling aanhouden:
  • Week 1-2: interne analyse
  • Week 3-4: externe analyse
  • Week 5: conclusie en aanbeveling
  • Week 6: implementatieplan
  • Week 7: verdediging maken

Probeer ook vooraf al te oriënteren naar welke docenten je toe kan stappen als je een vraag hebt. Waarschijnlijk zijn er meerdere docenten die jouw willen helpen i.p.v. alleen je scriptiebegeleider. Iedere docent heeft zo zijn specifieke vakkennis. Vraag ook aan deze docenten of hij of zij nog bepaalde punten erg belangrijk vinden binnen een scriptie. Het is zeker belangrijk om dit ook aan jouw scriptiebegeleider te vragen. Hij is immers degene die jou beoordeeld.

Het kan ook handig zijn om een voorbeeld te zoeken van een eerder gemaakte scriptie. Hierin staan voorbeelden van tijdsplanningen, waardoor jij gerichter een planning kan maken. Wanneer je een marktonderzoek gaat uitvoeren is het bijvoorbeeld handig om een voorbeeld van een marketingplan te downloaden. Op deze manier kan je al enigszins kennismaken met de onderdelen die je uit moet voeren.

2. Kies een onderwerp dat bij jou past

Het is belangrijk dat je feeling hebt met het onderwerp. Hierdoor kan je sneller en doelgerichter te werk gaan. Wanneer jij namelijk enthousiast wordt van een bepaald onderwerp is het vele malen makkelijker om er een scriptie over te schrijven, omdat je het minder als een lastige of vervelende taak ziet. Zorg ervoor dat je voldoende tijd stopt in het uitkiezen van een goed onderwerp. Stel dat jij later als online marketeer aan de slag wilt gaan, kan het interessant zijn om daar een onderzoek in te doen. Tijdens het zoeken van je eerste baan, kan je aantonen dat je er feeling mee hebt.

Net als het vinden van een stagebedrijf, moet jij ook niet je scriptie onderwerp last-minute regelen. Het nadeel hiervan is dat je geen geschikt onderwerp vindt dat past bij jouw interesses. Het is belangrijk om na te gaan over wat voor soort onderwerp je een scriptie wilt schrijven. Vervolgens kan je een bedrijf benaderen en jouw (mogelijke) onderzoek voorleggen. Het is ook vaak een goed idee om verschillende ideeën in overweging te nemen en niet gelijk alles meteen weg te strepen, misschien is net een andere invalhoek wel interessant!

3. Werk aan je scriptie op een comfortabel plek

Een tip die eigenlijk niet vanuit school wordt gegeven, maar toch erg belangrijk is; een plek waar jij je thuis voelt. Als je eenmaal een goed onderwerp hebt gevonden, de juiste begeleider hebt en een planning hebt gemaakt is het tijd om te beginnen. Hierbij is het belangrijk dat je een juiste studieplek vindt om je scriptie te schrijven. Uit ervaring kunnen wij spreken dat een goede plek al het halve werk is. Wanneer je in een omgeving bent, waar jij je thuis voelt…gaat alles veel sneller. Zorg ervoor dat je niet snel afgeleid wordt. Dit kan bijvoorbeeld door in een bibliotheek te gaan werken. Hierdoor ben je omringd door mensen die ook bezig zijn met je studie en heb je minder afleiding.

4. Maak regelmatig een update

Een dag lang typen heb je eindelijk jouw hoofdstuk af. Je hebt alle ins en outs beschreven over een bepaald onderzoek. Net op het moment dat je wilt gaan stoppen…gebeurd er iets onverwachts. Jouw computer crasht! Dit is natuurlijk een nachtmerrie voor iedere student. Het hele onderzoek, waar jij de gehele dag aan hebt gewerkt is weg. Zorg er daarom voor dat je tijdens het werken regelmatig een back-up maakt. Hierdoor voorkom je dat je later in problemen raakt, wanneer jouw computer plotseling crasht.

5. Wees ontspannen

Dat jij je scriptie aan het schrijven bent, betekent dat jij bijna klaar bent met je studie. Je hebt al veel moeten doorstaan. Wellicht ben je nachtenlang wakker gebleven om die ene tentamen te leren of heb je veel moeite gehad met statistiek. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen; je mag immers je scriptie schrijven.

Tijdens het schrijven van je scriptie (bijvoorbeeld een marketingplan) kan het voorkomen dat je in de stress raakt. Wellicht lukt het onderzoek niet of loop je tegen iets anders aan. Onze tip is om altijd rustig te blijven en vooral niet in de stress te schieten. Laat de situatie even zakken en ga dan weer aan de slag. Zie het schrijven van een scriptie niet als obstakel, maar als uitdagend slotproject voor jouw studie.

Heel veel succes met het schrijven van je scriptie!

Geschreven door Iris van: https://www.marketingscriptie.nl/